AutoCAD® DWFx illesztõprogram

A DWFx – azaz a DWF jövõbeli formátumának – alapját a Microsoft® által bevezetett XML Paper Specification (XPS) formátum adja. A DWFx-fájlok közzététele egyszerûen végrehajtható Windows® Vista platformon, mivel ezt a formátumot támogatja az XPS-megjelenítõ. A DWFx-fájlok megtekinthetõk az Autodesk Design Review 2008 segítségével is.

Megjegyzés: Az XPS-megjelenítõ letölthetõ a Microsoft Windows XP rendszerhez. Az XPS-megjelenítõ alapértelmezés szerint része a Windows Vista rendszereknek.

A DWFx illesztõprogram segítségével a következõk hajthatók végre:

Megjegyzés: Az XPS-megjelenítõ csak 2D fájlok megtekintését és nyomtatását teszi lehetõvé. Az Autodesk Design Review 2008 segítségével megjeleníthetõk a DWFx-fájlok metaadatai is (például a blokktulajdonságok).

Ezen elõnézeti technológiával kapcsolatos további újdonságokért látogasson el a http://www.autodesk.hu/ webhelyre.


TartalomMegfelelõ termékek


Telepítési utasítások

A telepítési folyamat sikeres végrehajtásához rendszergazdai jogosultságokkal kell rendelkeznie a Microsoft Windows operációs rendszeren. Kezdés elõtt erõsen ajánlott bezárni minden futó Windows programot.

A DWFx illesztõprogram telepítése:
 1. Töltse le az önkicsomagoló AutoCADDWFxDriver32bit_hun.exe (vagy az AutoCADDWFxDriver64bit_hun.exe) fájlt tetszõleges ideiglenes helyre.

  Megjegyzés: A futó operációs rendszernek megfelelõen válassza a 32 bites vagy a 64 bites csomagot.

 2. Kattintson duplán a futtatható fájlra, majd kövesse az utasításokat az illesztõprogram telepítéséhez.

A telepítõ hozzáadja a kívánt összetevõket a rendszeren telepített összes támogatott termékhez.A telepített fájlok listája

A telepítõ a következõ fájlokat adja az AutoCAD 2008 mappához és az almappákhoz:

Mappa Fájlok

AutoCAD 2008

acEplotX2.arx

 

AcEplotXRes2.dll

AutoCAD 2008/Drv

dwfxfont9.hdi

 

dwfxplot9.drc

 

dwfxplot9.hdi

 

dwfxplot9Res.dll

AutoCAD 2008/Help

dwfx.readme.html

Hely megadva itt: Beállítások párbeszédpanel > Fájlok lap > Nyomtatási support fájlok elérési útvonala lap > Nyomtatókonfiguráció keresési útvonal

DWFx ePlot (XPS Compatible).pc3

Megjegyzés: Ha a DWFx ePlot (XPS Compatible).pc3 fájl a telepítés után nem található a fenti elérési úton, kövesse az alábbi utasításokat plotterkonfigurációs (PC3) fájl létrehozásához.


Plotterkonfigurációs (PC3) fájlok létrehozása

Az AutoCAD lehetõvé teszi számos rendszereszköz (nyomtató) és nem rendszereszköz (plotter) konfigurálását. Ezen felül lehetõsége van külön PC3-fájlokban különbözõ konfigurációkat tárolni minden egyes eszközhöz.

A PC3-fájlok adatokat tartalmaznak, például az eszközillesztõt és a típust, a kimeneti portot, amelyre az eszköz csatlakozik, valamint különféle eszközspecifikus beállításokat. Létrehozhat több PC3-fájlt, amelyek különbözõ kimeneti beállításokat tartalmaznak ugyanahhoz a plotterhez. Létrehozását követõen a PC3-fájl elérhetõvé válik a Nyomtatás párbeszédpanelen, a plotterkonfiguráció-nevek listájában.

Pc3-fájl létrehozása a Plotter hozzáadása varázsló segítségével:
 1. Nyissa meg az Autodesk Plotterkezelõt (Fájl menü > Plotterkezelõ).
 2. Az Autodesk Plotterkezelõben kattintson duplán a Plotter hozzáadása varázsló parancsikonra.
 3. A Plotter hozzáadása varázslóban kattintson a Tovább gombra.
 4. A Plotter hozzáadása - Elsõ lépés panelen kattintson a Sajátgép elemre. Kattintson a Tovább gombra.
 5. A Plotter hozzáadása - Plotter típusa panelen válassza ki a következõ értékeket, majd kattintson a Tovább gombra:

  A lista tartalmazza az összes telepített plottert.

 6. A Pcp/Pc2 importálása panelen kattintson a Tovább gombra.
 7. A Plotter hozzáadása - Portok panelen válassza ki a nyomtatáskor használni kívánt portot. Kattintson a Tovább gombra.

  Alapértelmezés szerint a Fájlba lehetõség van kiválasztva.

 8. A Plotter hozzáadása - Plotter neve panelen adjon meg nevet a konfigurálás alatt álló plotter azonosításához. Kattintson a Tovább gombra.
 9. A Plotter hozzáadása - Befejezés panelen kattintson a Plotterkonfiguráció szerkesztése gombra a plotter alapértelmezett beállításainak megváltoztatásához.

  A DWFx illesztõprogram grafikus és egyéni tulajdonságaira (Eszköz- és dokumentumbeállítások lap) vonatkozó további információért olvassa el A DWFx illesztõprogram tulajdonságai részt.

 10. A plotter konfigurálásának befejezését követõen kattintson a Befejezés gombra.

  A program PC3-fájlt hozott létre az újonnan konfigurált plotterhez, amely megjelenik a Plotterek ablakban. A plotter ettõl kezdve nyomtatási feladatokhoz elérhetõ az eszközlistában.


A DWFx illesztõprogram tulajdonságai

Ez a rész leírást tartalmaz a DWFx ePlot (XPS Compatible).pc3 fájl grafikus és egyéni tulajdonságokat tartalmazó szakaszáról.

A DWFx illesztõprogram grafikus tulajdonságai

Megadja a vektorgrafikus nyomtatásra és az egyesítésvezérlésre vonatkozó beállításokat.

Vektorgrafikus

Beállítási lehetõségeket nyújt a vektoros kimenet színmélységére vonatkozóan.

Egyesítésvezérlés

A DWFx-fájlokban található metszõ vonalak megjelenését szabja meg.

A DWFx illesztõprogram egyéni tulajdonságai

Megadja a nyomtatott DWFx-fájlok egyéni tulajdonságait.

Vektor- és átmenetfelbontás (dpi)

Megszabja a vektorgrafikus és az átmenetfelbontást (pont/hüvelyk egységben) a DWFx-fájlokra vonatkozóan. Magasabb felbontás megadása esetén a fájl precízebb, de mérete is nagyobb.

Ha nyomtatni kívánt DWFx-fájlokat hoz létre, válasszon a plotter, illetve a nyomtató kimenetének megfelelõ felbontást. A magasabb (2400 dpi feletti) felbontások megjelenítésre valók. Sok részletet tartalmazó rajzból származó DWFx-fájlok létrehozásakor (például nagyobb területek domborzati térképe esetében) a fájlok felbontásának beállítása nagyobb a részletgazdagabb DWFx-fájl érdekében. Extrém (40 000 dpi feletti) felbontást csak szükség esetén használjon, mert igen nagy fájlméretet eredményezhet. A felbontás beállítás növelésével javul a raszterkép minõsége, csökken a nyomtatás sebessége és nõ a memóriaigény.

Vektorfelbontás

Megadja a DWFx-fájlban szereplõ vektorgrafikus elemek felbontását pont/hüvelyk (dpi) egységben. Az alapértelmezett beállítás 1200 dpi. Válassza az Egyéni lehetõséget egyéni vektorgrafikus felbontás megadásához.

Egyéni vektorfelbontás

Egyéni vektorgrafikus felbontási értéket ad meg a DWFx-fájlban szereplõ elemekre vonatkozóan pont/hüvelyk (dpi) egységben. Egyéni vektorgrafikus felbontás megadásához a Vektorfelbontás alatti Egyéni elemet kell választani. Az alapértelmezett beállítás 40 000 dpi.

Átmenetfelbontás

Megadja a DWFx-fájlban szereplõ átmenetek felbontását pont/hüvelyk (dpi) egységben. Az alapértelmezett beállítás 200 dpi. Válassza az Egyéni lehetõséget egyéni átmenetfelbontás megadásához. Ennek a beállításnak az értéke nem lehet nagyobb az aktuális vektorfelbontási beállítás értékénél.

Egyéni átmenetfelbontás

Egyéni átmenetfelbontási értéket ad meg a DWFx-fájlban szereplõ elemekre vonatkozóan pont/hüvelyk (dpi) egységben. Egyéni átmenetfelbontás megadásához az Átmenetfelbontás alatti Egyéni elemet kell választani. Az alapértelmezett beállítás 200 dpi. Ennek a beállításnak az értéke nem lehet nagyobb az aktuális vektorfelbontási beállítás értékénél.

Raszterkép felbontása (dpi)

Megszabja a raszterképek felbontását (pont/hüvelyk egységben) a DWFx-fájlokra vonatkozóan. Magasabb felbontás megadása esetén a fájl precízebb, de mérete is nagyobb.

Ha nyomtatni kívánt DWFx-fájlokat hoz létre, válasszon a plotter, illetve a nyomtató kimenetének megfelelõ felbontást. A magasabb (2400 dpi feletti) felbontások megjelenítésre valók. Például sok részletet tartalmazó rajzból származó DWFx-fájlok létrehozásakor (így nagyobb területek domborzati térképe esetében is) a fájlok felbontási beállítása nagyobb a részletgazdagabb DWFx-fájl érdekében. Extrém (40 000 dpi feletti) felbontást csak szükség esetén használjon, mert igen nagy fájlméretet eredményezhet. A felbontás beállítás növelésével javul a raszterkép minõsége, csökken a nyomtatás sebessége és nõ a memóriaigény.

Szín- és szürkeárnyalat-felbontás

Megadja a DWFx-fájlban szereplõ raszterképek színeinek, illetve szürkeárnyalatainak felbontását pont/hüvelyk (dpi) egységben. Az alapértelmezett beállítás 200 dpi. Válassza az Egyéni lehetõséget egyéni szín- és szürkeárnyalat-felbontás megadásához. Ennek a beállításnak az értéke nem lehet nagyobb az aktuális vektorfelbontási beállítás értékénél.

Egyéni színfelbontás

Színes raszterképek egyéni felbontási értékét adja meg a DWFx-fájlban szereplõ elemekre vonatkozóan pont/hüvelyk (dpi) egységben. Egyéni színfelbontás megadásához a Szín- és szürkeárnyalat-felbontás alatti Egyéni elemet kell választani. Ennek a beállításnak az értéke nem lehet nagyobb az aktuális vektorfelbontási beállítás értékénél.

Fekete-fehér felbontás

Megadja a DWFx-fájlban szereplõ fekete-fehér raszterképek felbontását pont/hüvelyk (dpi) egységben. Az alapértelmezett beállítás 400 dpi. Válassza az Egyéni lehetõséget egyéni fekete-fehér felbontás megadásához. Ennek a beállításnak az értéke nem lehet nagyobb az aktuális vektorfelbontási beállítás értékénél.

Egyéni fekete-fehér felbontás

Egyéni felbontást ad meg a DWFx-fájlban szereplõ fekete-fehér raszterképekre vonatkozóan pont/hüvelyk (dpi) egységben. Egyéni fekete-fehér felbontás megadásához a Fekete-fehér felbontás alatti Egyéni elemet kell választani. Ennek a beállításnak az értéke nem lehet nagyobb az aktuális vektorfelbontási beállítás értékénél.

További kimeneti beállítások

További kimeneti beállításokat ad meg DWFx-fájlokra vonatkozóan.

A megtekintõben látható háttérszín

A DWFx-fájlok esetében alkalmazott háttérszínt szabja meg.

A nyomtatásra szánt DWFx-fájlokat fehér háttérszínnel kell konfigurálni. Ha a DWFx háttérszíne fekete, a 7-es színû objektumokat fehérként nyomtatja a program. Minden egyéb háttérszín esetén a 7-es színû objektumok nyomtatása fekete színben történik.

Fóliaadatok beemelése

A fóliaadatok beemelését adja meg nyomtatott DWFx-fájlok esetében. Ezen lehetõség kiválasztása esetén a nyomtatás létrehozásakor bekapcsolt és kiolvasztott állapotban lévõ fóliák mindegyike módosítható a nyomtatott DWFx-fájlban. Ha a lehetõség nincs kiválasztva, nem érhetõ el fóliaadat külsõ megjelenítõ vagy böngészõ által megnyitott DWFx-fájl megtekintésekor.

Bizonyos esetekben (például beágyazott xrefeket tartalmazó rajzoknál) ezen lehetõség kikapcsolása jelentõsen javíthatja a teljesítményt.


DWFx-fájlok létrehozása a Nyomtatás párbeszédpanel segítségével

DWFx-fájl létrehozása a Nyomtatás párbeszédpanel segítségével:

 1. Kattintson a Fájl menü > Nyomtatás elemre. Ugyanezt eredményezi, ha a PLOT parancsot beírja a parancssorba.
 2. A Nyomtató/plotter terület Név legördülõ listájában kattintson a DWFx ePlot (XPS compatible).pc3 plotterre.
 3. Adja meg a megfelelõ nyomtatási beállításokat. Például: Papírméretet, Nyomtatási terület stb.
 4. Kattintson az OK gombra.
 5. A Tallózás a nyomtatási fájl megadásához párbeszédpanelen adja meg a DWFx-fájl nevét, majd kattintson a Mentés gombra.


DWFx-fájlok létrehozása a Közzététel párbeszédpanel segítségével

DWFx-fájl létrehozása a Közzététel párbeszédpanel segítségével:

 1. Kattintson a Fájl menü > Közzététel elemre. Ugyanezt eredményezi, ha a KÖZZÉTESZ parancsot beírja a parancssorba.
 2. Töltse be a DWFx-alapú oldalbeállítást tartalmazó lapokat. Ugyanezt eredményezi, ha az Oldalbeállítás legördülõ listában kiválasztja a DWFx-plottert.
 3. Válassza ki a „Oldalbeállításban szereplõ nyomtató” lehetõséget.
 4. Szükség esetén a Közzétételi beállítások gombra kattinthat, majd a megfelelõ értékeket megadhatja a Közzététel beállításai párbeszédpanelen. Az OK gombra kattintva térjen vissza a Közzététel párbeszédpanelre.

  Megjegyzés: DWFx esetében alkalmazható közzétételi beállításokkal kapcsolatban olvassa el a Közzététel beállításai párbeszédpanel szakaszt.

 5. Kattintson a Közzététel gombra.


DWFx-fájlok létrehozása a Lapkészletkezelõ segítségével

DWFx-fájl létrehozása a Lapkészletkezelõ segítségével:

 1. A Lapkészletkezelõben jelölje ki az összes közzétenni kívánt lapot.
 2. A Laplista lapon kattintson a Közzététel gombra.

  Ugyanez végrehajtható, ha a kijelölt lapokra kattint a jobb oldali gombbal. Kattintson a Közzététel menüre.

 3. Ha DWFx-alapú oldalbeállítás van társítva a kijelölt lapokhoz, kattintson a Közzététel nyomtatón elemre.

  ILLETVE

  Ha a kijelölt lapokhoz nincs DWFx-alapú oldalbeállítás társítva, kattintson a DWFx oldalbeállítás elemre (Közzététel menü > Közzététel az oldalbeállítások felülírásával).

  Megjegyzés: A lapkészletben már elérhetõnek kell lennie DWFx-alapú oldalbeállításnak.


Közzététel beállításai párbeszédpanel

Ez a szakasz ismerteti a DWFx esetében alkalmazható közzétételi beállításokat.

Alapértelmezett kimeneti hely (DWF és fájlba nyomtatás)

Megadja annak a kimeneti mappának a helyét, amelybe a rajzok lapjainak közzétételekor a program menti a DWFx- és a nyomtatási fájlokat.

Tulajdonság Leírás

Hely

Megadja a DWFx- és a nyomtatási fájlok mentésének helyét rajzok közzététele esetén.

DWF- / DWFx-adatbeállítások

Felsorolja a DWFx-fájlban tárolható, nem kötelezõen szerepeltetendõ adatokat, illetve lehetõvé teszi ezek megadását.

Megjegyzés: DWFx-fájlokba történõ közzététel esetében kizárólag a Blokkinformáció és a Blokksablon fájl vezérlõ engedélyezett.

Tulajdonság Leírás

Blokkinformáció

Azt adja meg, hogy a blokk tulajdonság- és attribútuminformációi szerepelnek-e a közzétett DWFx-fájlokban.

Megjegyzés: A blokkinformáció beállítását Mentés értékûre kell állítani a blokksablonfájl adatainak elérhetõvé tételéhez.

Blokksablon fájl

Lehetõvé teszi új blokksablonfájl (DXE-fájl) létrehozását, meglévõ blokksablonfájl szerkesztését, valamint a korábban létrehozott blokksablonfájlok beállításainak használatát.

A Létrehozás lehetõség választását követõen megjelenik a Blokksablon közzététele párbeszédpanel, amelyen új blokksablont hozhat létre.

A Módosítás lehetõséget választva a Blokksablon kiválasztása párbeszédpanel (egy szabványos fájlkijelölõ párbeszédpanel) jelenik meg, amelyen módosításra kijelölhet egy már meglévõ blokksablont.


Többlapos DWFx-fájlok közzététele

Többlapos DWFx-fájl közzétételéhez használhatja a Közzététel párbeszédpanelt vagy a Lapkészletkezelõt. A PUBLISHCOLLATE rendszerváltozó értékének 1-nek (alapértelmezettnek) kell lennie többlapos DWFx-fájl közzétételéhez.

Megjegyzés: : Az AutoCAD LT és a DWG TrueView termékben nincs PUBLISHCOLLATE rendszerváltozó. Ebbõl kifolyólag az AutoCAD LT és a DWG TrueView programban nincs lehetõség többlapos DWFx-fájlok közzétételére.

Többlapos DWFx-fájl létrehozása a Közzététel párbeszédpanelrõl

A következõ követelmények teljesítése szükséges:

Amennyiben az elõbbi feltételek nem teljesülnek, a program egylapos DWFx-fájlokat hoz létre.

Többlapos DWFx-fájl létrehozása a Lapkészletkezelõbõl

A következõ követelmény teljesítése szükséges:

 1. Jelölje ki az összes közzétenni kívánt lapot.
 2. A Lapkészletkezelõ panel Laplista lapján kattintson a Közzététel gombra.
 3. A Közzététel az oldalbeállítások felülírásával úszó menüben kattintson a DWFx oldalbeállítás elemre.

Egylapos DWFx-fájlok közzététele

A Nyomtatás párbeszédpanel segítségével közzétehet egylapos DWFx-fájlt. A Közzététel párbeszédpanel, illetve a Lapkészletkezelõ szintén használható egylapos DWFx-fájlok közzétételére, ha a fenti követelmények nem teljesülnek.


Ismert korlátok